Home | Tutorials | Wiki | Issues
Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

[Mac OS X] Gazebo does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9

cmake ../
make -j4
make install

gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9

cmake ../
make -j4
make install

gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9

cmake ../
make -j4
make install

gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9

cmake ../
make -j4
make install

gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9

cmake ../
make -j4
make install

gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo 9 does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9

cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Debug ../
make -j4
make install

gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo 9 does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9

cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Debug ../
make -j4
make install

source /usr/local/share/gazebo/setup.sh
gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo 9 does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo-9
gazebo9

cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Debug ../
make -j4
make install

source /usr/local/share/gazebo/setup.sh
gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo 9 does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X High Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo9

cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Debug ../
make -j4
make install

source /usr/local/share/gazebo/setup.sh
gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.

[Mac OS X] Gazebo 9 does not launch after compiling from source

I am trying to get Gazebo to run on Mac OS X Sierra. Gazebo works great when I install everything using homebrew, but I can't get it to work with a build from source. The compilation and install seem to complete successfully, but nothing happens when I run the gazebo executable from the terminal. Here are the steps I've taken:

brew install caskroom/cask/xquartz
brew tap osrf/simulation
brew install gazebo9 --only-dependencies
brew install mercurial

hg clone https://bitbucket.org/osrf/gazebo /tmp/gazebo
cd /tmp/gazebo
mkdir build
cd build
hg up gazebo9

cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Debug ../
make -j4
make install

source /usr/local/share/gazebo/setup.sh
gazebo --verbose

Which produces the following output:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 9.0.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.195.121
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 10.10.

but then nothing happens... I also tried starting the Gazebo server

gzserver

but it just segfaults... So I ran the debugger and it halts on line 442 of the RenderEngine.cc file where it tries to load an OGRE plugin.

 this->dataPtr->root->loadPlugin(*piter+extension);

image description

I am not sure how to proceed from here. Any help would be greatly appreciated.