Gzserver segmentation fault on start, running on WSL2

asked 2020-09-15 12:27:05 -0500

squid gravatar image

Hi everyone,

Whenever I run gazebo, I will get this:

Gazebo multi-robot simulator, version 9.14.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master. 
Gazebo multi-robot simulator, version 9.14.0
Copyright (C) 2012 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Running gzserver on its own gives:

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 172.25.127.110
When I run gzserver on its own,

[1]    19471 segmentation fault  gzserver

I have tried with both gazebo9(came with ROS Melodic), and gozebo11(installed after removing gazebo9).

I am running Ubuntu 18.04 on WSL2, with VcXsrv for X server.

Valgrind shows this:

==1511== Process terminating with default action of signal 11 (SIGSEGV)
==1511==  Access not within mapped region at address 0x4
==1511==    at 0x40E86496: ??? (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/OGRE-1.9.0/RenderSystem_GL.so.1.9.0)
==1511==    by 0x40E8AEDF: ??? (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/OGRE-1.9.0/RenderSystem_GL.so.1.9.0)
==1511==    by 0x40EAF932: Ogre::GLRenderSystem::GLRenderSystem() (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/OGRE-1.9.0/RenderSystem_GL.so.1.9.0)
==1511==    by 0x40EAA6E3: ??? (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/OGRE-1.9.0/RenderSystem_GL.so.1.9.0)
==1511==    by 0x53B6A25: Ogre::Root::installPlugin(Ogre::Plugin*) (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libOgreMain.so.1.9.0)
==1511==    by 0x40E93799: dllStartPlugin (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/OGRE-1.9.0/RenderSystem_GL.so.1.9.0)
==1511==    by 0x53B6C60: Ogre::Root::loadPlugin(std::__cxx11::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> > const&) (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libOgreMain.so.1.9.0)
==1511==    by 0x6D8ECA3: gazebo::rendering::RenderEngine::LoadPlugins() (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgazebo_rendering.so.9.14.0)
==1511==    by 0x6D92BBB: gazebo::rendering::RenderEngine::Load() (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgazebo_rendering.so.9.14.0)
==1511==    by 0x6D96184: gazebo::rendering::load() (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgazebo_rendering.so.9.14.0)
==1511==    by 0x4E76594: gazebo::setupServer(int, char**) (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgazebo.so.9.14.0)
==1511==    by 0x4E5DBA9: gazebo::Server::ParseArgs(int, char**) (in /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgazebo.so.9.14.0)
==1511==  If you believe this happened as a result of a stack
==1511==  overflow in your program's main thread (unlikely but
==1511==  possible), you can try to increase the size of the
==1511==  main thread stack using the --main-stacksize= flag.
==1511==  The main thread stack size used in this run was 8388608.

Is there anything I could do about this?

edit retag flag offensive close merge delete