gazebo crash when loading a heightmap

asked 2021-04-26 04:18:46 -0600

flabrosse gravatar image

All,

Trying to load a heightmap and all I get is a crash. Any heightmap, eg from the models that can be inserted from gazebo. And the crash is silent. With the verbose option I get a message relating to loading the heightmap just before the crash:

[Msg] Loading heightmap: heightmap

This is when trying to insert VCR Driving Terrain but I get the same for all heightmaps.

This is using gazebo-11.3.0 and gdal-3.2.2 on gentoo.

Any ideas? I have googled a lot to no avail. Not sure what to try.

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

I see some changes in heightmaps in 11.4.0 https://github.com/osrf/gazebo/blob/g..., might worth update it first. We will probably need a gdb stacktrace to know a bit more. Could you upload somewhere the world you are using?

Jose Luis Rivero gravatar imageJose Luis Rivero ( 2021-04-26 09:11:00 -0600 )edit

I'll see what I can do about upgrading to 11.4 as I would have to create a gentoo package (or install from source). I am not using any particular world, just trying to insert one of the models from gazebo itself (such as VCR Driving Terrain, but all the ones with a height map do the same).

EDIT: Have now 11.4, and it does the same. This is installed using a gentoo package, so no debugging symbols in the executable. Not sure if I can convince gentoo to create the debug. Need to investigate.

flabrosse gravatar imageflabrosse ( 2021-04-30 08:16:25 -0600 )edit

Long time since I'm not using Gentoo but seems like the good old "nostrip" feature is still in place https://wiki.gentoo.org/wiki/Debugging . Do you think you can give a try with it?

Jose Luis Rivero gravatar imageJose Luis Rivero ( 2021-05-03 09:50:37 -0600 )edit

Done all that. Did not help because gazebo finishes normally and there is not backtrace:

[Thread 0x7fffec724640 (LWP 13282) exited]
[Inferior 1 (process 13276) exited with code 0377]
(gdb) bt
No stack.
flabrosse gravatar imageflabrosse ( 2021-05-04 07:40:32 -0600 )edit

Just upgraded gazebo to 11.5.1 and exactly the same happens.

flabrosse gravatar imageflabrosse ( 2021-05-13 05:51:53 -0600 )edit

If you have the world at hand I can confirm if it is indeed somehow a bug or it is a platform problem for Gentoo.

Jose Luis Rivero gravatar imageJose Luis Rivero ( 2021-05-17 10:22:38 -0600 )edit