Gazebo | Ignition | Community
Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

Windows 10 gzclient crashes on startup

I've built gazebo from source on Windows 10 as per these instructions.

The gzserver application now starts ok but when attempting to run gzclient I get the gazebo splash screen and then it immediately crashes.

The ogre.log in C:\Users\username.gazebo ends with:

22:26:01: Added resource location '\gz-ws\gazebo\/media/rtshaderlib/' of type 'FileSystem' to resource group 'General' 22:26:01: Creating resource group ShaderGeneratorResourceGroup 22:26:01: Added resource location 'C:/Users/username/AppData/Local/Temp/gazebo-nobody-rtshaderlibcache/' of type 'FileSystem' to resource group 'ShaderGeneratorResourceGroup' 22:26:02: Can't assign material _NULL_ to SubEntity of SkyXMeshEnt because this Material does not exist. Have you forgotten to define it in a .material script?

The preceding log messages in the ogre.log file have a lot of detail about successfully loading the NVidia OpenGL driver.

The specific error message is already mentioned in this forum here. The solution in that case seems to have been to update or change the Ogre version. I tried changing the PluginFolder in plugins.cfg to point to Ogre 1.90 binaries but that caused gzserver to crash on start up.

I have used the specific versions and downloads listed from the Gazebo instructions link so I'm wondering if anyone else has encountered a problem running gzclient on Windows?