Gazebo | Ignition | Community
Ask Your Question

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

Gazebo installers broken/outdated? - No namespace found, empty model library, no download

Hello, Since few days im trying to set up a Gazebo alongside with ROS, the installation goes smoothly but there are problems when it comes to getting models. They refuse to download and because of that i cant add anything to my world nor open any worlds.

Every time i install Gazebo, no matter how i do it and which version, it gets stuck on:

Warning [ModelDatabase.cc:334] Getting models from[http://gazebosim.org/models/]. This may take a few seconds.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Error [gazebo.cc:220] Waited 11 seconds for namespaces. Giving up.
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found

This above was from gazebo 2.2 with ROS Indigo, i was suggested to upgrade to newer version to solve this issue but even when i installed Ubuntu 16 LTS with Gazebo 7 and ros Kinetic the issure remained.

For the installation i used methods described in this tutorial wiki.ros.org/kinetic/Installation/Ubuntu and after each install i followed up with steps from this tutorial wiki.ros.org/ROS/Tutorials/InstallingandConfiguringROSEnvironment All the instructions execute flawlessly untill i get to launch Gazebo and every time models fail to download.

I even tried to do a clean install of gazebo with sudo apt install gazebo7 and even then the same issue remains:

gazebo --verbose
Gazebo multi-robot simulator, version 7.0.0
Copyright (C) 2012-2016 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 7.0.0
Copyright (C) 2012-2016 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connecting to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 192.168.1.102
[Wrn] [GuiIface.cc:218] Couldn't locate specificed .ini. Creating file at "/home/ros/.gazebo/gui.ini"
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg]  Publicized address: 192.168.1.102
[Wrn] [ModelDatabase.cc:339] Getting models from [http://gazebsim.org/models/].
This may take a few seconds.
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found

And it ends at this. Nothing happens for over 30 minutes. My internet speed is 45Mbps DL/UL yet using network monitor there is 0 internet activity (while Gazebo should be downloading models from internet). Of course when i go into "Insert" tab there are no models to insert and the catalogues listed there

/home/ros/.gazebo/models
/usr/share/gazebo-7/models
Connecting to model database...

are all empty.

Ive seen this thread from over 3 years ago, https://answers.ros.org/question/199401/problem-with-indigo-and-gazebo-22/ and solutions in there do not work for me. When i change addresses to http://models.gazebosim.org i can see in terminal the address changed but it still refuses to download models.

Downloading models manually and then copying them from some directory to gazebo model directory atm is for me not an acceptable solution.

Gazebo installers broken/outdated? - No namespace found, empty model library, no download

Hello, Since few days im trying to set up a Gazebo alongside with ROS, the installation goes smoothly but there are problems when it comes to getting models. They refuse to download and because of that i cant add anything to my world nor open any worlds.

Every time i install Gazebo, no matter how i do it and which version, it gets stuck on:

Warning [ModelDatabase.cc:334] Getting models from[http://gazebosim.org/models/]. This may take a few seconds.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Warning [gazebo.cc:215] Waited 1seconds for namespaces.
Error [gazebo.cc:220] Waited 11 seconds for namespaces. Giving up.
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found
Error [Node.cc:90] No namespace found

This above was from gazebo 2.2 with ROS Indigo, i was suggested to upgrade to newer version to solve this issue but even when i installed Ubuntu 16 LTS with Gazebo 7 and ros Kinetic the issure remained.

For the installation i used methods described in this tutorial wiki.ros.org/kinetic/Installation/Ubuntu and after each install i followed up with steps from this tutorial wiki.ros.org/ROS/Tutorials/InstallingandConfiguringROSEnvironment All the instructions execute flawlessly untill i get to launch Gazebo and every time models fail to download.

I even tried to do a clean install of gazebo with sudo apt install gazebo7 and even then the same issue remains:

gazebo --verbose
Gazebo multi-robot simulator, version 7.0.0
Copyright (C) 2012-2016 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

Gazebo multi-robot simulator, version 7.0.0
Copyright (C) 2012-2016 Open Source Robotics Foundation.
Released under the Apache 2 License.
http://gazebosim.org

[Msg] Waiting for master.
[Msg] Waiting for master.
[Msg] Connecting to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg] Publicized address: 192.168.1.102
[Wrn] [GuiIface.cc:218] Couldn't locate specificed .ini. Creating file at "/home/ros/.gazebo/gui.ini"
[Msg] Connected to gazebo master @ http://127.0.0.1:11345
[Msg]  Publicized address: 192.168.1.102
[Wrn] [ModelDatabase.cc:339] Getting models from [http://gazebsim.org/models/].
This may take a few seconds.
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found
[Err] [Node.cc:105] No namespace found

And it ends at this. Nothing happens for over 30 minutes. My internet speed is 45Mbps DL/UL yet using network monitor there is 0 internet activity (while Gazebo should be downloading models from internet). Of course when i go into "Insert" tab there are no models to insert and the catalogues listed there

/home/ros/.gazebo/models
/usr/share/gazebo-7/models
Connecting to model database...

are all empty.

Ive seen this thread from over 3 years ago, https://answers.ros.org/question/199401/problem-with-indigo-and-gazebo-22/ and solutions in there do not work for me. When i change addresses to http://models.gazebosim.org i can see in terminal the address changed but it still refuses to download models.

Downloading models manually and then copying them from some directory to gazebo model directory atm is for me not an acceptable solution.