Gazebo | Ignition | Community
Ask Your Question

tovli's profile - activity

2021-11-08 17:01:24 -0600 marked best answer Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed

Issue: At a random time 1-5 minutes into Gazebo execution (of create3_sim),
the gzserver process dies reporting the following:

[gzserver-5] gzserver: /opt/ros/galactic/include/rcppmath/clamp.hpp:41: constexpr const T& rcppmath::clamp(const T&, const T&, const T&) [with T = double]: Assertion `!(hi < lo)' failed.

[ERROR] [gzserver-5]: process has died [pid 4771, exit code -6, cmd 'gzserver -s libgazebo_ros_init.so -s libgazebo_ros_factory.so '].

Typical Invocation:

$ source install/local_setup.bash or install/setup.bash
[also tried with] $ source /usr/share/gazebo/setup.sh
$ ros2 launch irobot_create_gazebo create3.launch.py

Configuration:

  • Gazebo version 11.8.1
  • ROS2 Galactic
  • Ubuntu 20.04.1
    • Linux c3desktop 5.11.0-38-generic #42~20.04.1-Ubuntu SMP Tue Sep 28 20:41:07 UTC 2021 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
  • VMware Fusion Player Version 12.1.1
    • 8GB Memory
    • 3 processor cores
  • macOS v 11.0.1 (Big Sur)
  • Mac Mini (2018)
    • 3.2 GHz 6-Core Intel Core i7

Ideas to try?

This is the console log (had to name it with .c extension to be allowed to upload it):

C:\fakepath\out.log.c

2021-11-02 12:34:52 -0600 answered a question Loading my saved World with Ros turtlebot and not the playground

I believe the solution to be copy turtlebot_world.launch to turtlebot_my_world.launch then either: edit turt

2021-10-31 10:06:48 -0600 received badge  Enthusiast
2021-10-30 11:09:20 -0600 asked a question gazebo dialog box not showing up - work_around found

gazebo dialog box not showing up - work_around found I have seen others remark that Gazebo 11 dialog boxes were not visi

2021-10-30 10:58:26 -0600 edited answer Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed

Interesting, after updating Gazebo to 11.9.0 (and the Create3 sim) I am no longer seeing gzserver crashing. Discovered

2021-10-30 10:57:59 -0600 received badge  Popular Question (source)
2021-10-30 10:57:55 -0600 answered a question Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed

Interesting, after updating Gazebo to 11.9.0 (and the Create3 sim) I am no longer seeing gzserver crashing. Discovered

2021-10-28 11:55:19 -0600 commented question Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed

Adding a link back to a similar, perhaps related post: https://answers.gazebosim.org/question/27491/gazebo-server-dies-r

2021-10-28 11:53:25 -0600 commented question Gazebo server dies randomly

Perhaps start by appending the console output log? That is what was requested for my "Gazebo Server Dies Randomly" post

2021-10-28 08:42:52 -0600 commented question Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed

@jose-luis-rivero Thank you for taking me serious with this. I attached the console log (as out.log.c). @kakcalu13

2021-10-28 08:41:21 -0600 edited question Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed

Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed Issue: A

2021-10-26 11:10:23 -0600 asked a question Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed

Gazebo-11 ROS2 Galactic: gzserver process has died, exit code -6 after clamp.hpp Assertion !(hi < lo) failed Issue: A

2021-10-17 08:03:32 -0600 received badge  Famous Question (source)
2021-10-17 08:03:32 -0600 received badge  Notable Question (source)
2021-10-15 18:28:25 -0600 received badge  Taxonomist
2021-08-22 14:07:06 -0600 received badge  Popular Question (source)
2021-08-20 17:08:13 -0600 received badge  Popular Question (source)
2021-08-06 11:08:27 -0600 answered a question Advice to debug Gazebo(9) on Ubuntu 20.04 64-bit Desktop In Fusion VM

I did have success with Ignition Gazebo by turning off OpenGL support in the virtual machine display settings: Perh

2021-08-06 10:27:36 -0600 edited answer [ignition] Flashing Image, Can't Quit

It seems to work just fine, (and quit just fine), with OpenGL support turned off in the VMware Fusion settings:

2021-08-06 10:09:09 -0600 answered a question [ignition] Flashing Image, Can't Quit

It seems to work just fine with OpenGL support turned off in the VMware Fusion settings:

2021-08-06 09:58:43 -0600 received badge  Editor (source)
2021-08-06 09:58:43 -0600 edited question [ignition] Flashing Image, Can't Quit

[ignition] Flashing Image, Can't Quit Issue: Simulation World Display flashes, and cannot quit ignition application. Sy

2021-08-06 09:58:00 -0600 asked a question [ignition] Flashing Image, Can't Quit

[ignition] Flashing Image, Can't Quit Issue: Simulation World Display flashes, and cannot quit ignition application. Sy

2021-07-09 10:37:54 -0600 asked a question Advice to debug Gazebo(9) on Ubuntu 20.04 64-bit Desktop In Fusion VM

Advice to debug Gazebo(9) on Ubuntu 20.04 64-bit Desktop In Fusion VM Advice how to diagnose Gazebo (gazebo9 and Ubuntu